English version of this page

Åpen forelesning med Jonna Bornemark: Danning, ikke-vitende og risikoen ved en ren kalkulerende rasjonalitet

I en tid med fokus på funksjon, målstyring og instrumentell nytte, faller danning lett i bakgrunnen. Hvorfor er det sånn?

Bildet kan inneholde: kinn, øyenbryn, smil, flash fotografering, erme.

Jonna Bornemark. Foto: Sofia Runarsdotter

Jonna Bornemark er en svensk filosof som undersøker idéer om kunnskapens og rasjonalitetens grenser. Hun er professor i filosofi ved Senter for praktisk kunnskap ved Senter for praktisk kunnskap i Södertörns Universitet. Der forsker hun på dømmekraftens muligheter, subjektivitet og danningsbegrepet. Og ikke minst undersøker hun forholdet mellom mennesker og dyr, graviditet og kroppslighet.

Dessuten er Jonna Bornemark mer enn en dyktig forsker, hun er også en fremragende formidler! Hun er en av Sveriges mest profilerte akademikere i offentligheten, holder populære forelesninger, driver podcasts og deltar på svenske radioprogram der hun får lytterne til å tenke på dype spørsmål som berører oss alle.

I dette foredraget tar Bornemark utgangspunkt i 1400-tallsfilosofen Nicholas Cusanus for å undersøke moderniteten og senmodernitetens ideer om rasjonalitet og subjektivitet, behovet for kontroll og ikke-vitende, og hvordan disse ideene former samfunnet og dets institusjoner.

Foredraget vil ha to kommentatorer:

Inga Bostad, professor i filosofi ved institutt for pedagogikk ved det utdanningsvitenskapelige fakultet, UiO og professor 2 ved Arkitektur- og Designhøyskolen. Hun var direktør for Norsk senter for menneskerettigheter ved det juridiske fakultet, UiO fra 2014-2017, prorektor ved Universitetet i Oslo for perioden 2009-2013 og Universitets første viserektor fra 2006-2009. Bostad er leder av forskningsgruppen HumStud, humaniorastudier i pedagogikk, og leder av det komparative forskningsprosjektet NordEd (Den nordiske utdanningsmodellen). Hun har publisert en rekke bøker og vitenskapelige artikler innenfor felter som pedagogisk filosofi, kritisk danningsteori og pedagogiske grunnlagsspørsmål, skeptisisme, funksjonshemming og normalitet.

Hilde Bondevik, professor ved Avdeling for tverrfaglig helsevitenskap ved det Medisinske fakultet, UiO. Hennes bakgrunn er i idéhistorie og kjønnsforskning. Hun har publisert en rekke bøker og vitenskapelige artikler innenfor felter som medisinsk historie, litteratur og medisin, kjønnsteori og kritisk helseforskning. For tiden er hun med i ledergruppen for forskerprosjektet Rethinking cancer survivorship (SAMKUL-programmet i NFR) og har ansvar for arbeidspakken "Textbased representation of cancer".

Praktisk informasjon

Forelesningen vil være på svensk og kommentarene vil være på norsk.

Foredraget arrangeres av forskningsgruppen Humanioria studier i pedagogikk (HumStud), og er en del av forelesningsrekken i pedagogisk filosofi.

Dette er et åpent foredrag og det kreves ikke påmelding.

Det blir en liten mottakelse i femte etasje etter foredraget.

Velkommen!

 

Har dere også lyst til å høre om Jonna Bornemarks syn på helsetjenestens kunnskapssyn? Kom på hennes foredrag den 22. februar! Her kan du lese mer om foredraget organisert av den medisinsk-filosofisk forum.

 

Kontaktperson: Elodie Guillemin (elodie.guillemin@iped.uio.no)

Arrangør

HumStud
Emneord: Danning, Cusanus, Rasjonalitet, Subjektivitet, Ikke-kunnskap
Publisert 26. jan. 2023 11:38 - Sist endret 15. feb. 2023 08:20