Åpen forelesning med Alexander von Oettingen

Pedagogikkens paradoksale grunnlag og den "pissedårlige" undervisningen: Et oppdrag for pedagogisk filosofi eller for utdanningsvitenskap?

Bildet kan inneholde: person, panne, hår, hud, hake.

Bilde: Alexander von Oettingen av Charlotte Dahl.

Alexander von Oettingen er prorektor ved University College South Denmark. Hans forskningsområde ligger innenfor den almenne pedagogikk og pedagogisk filosofi med fokus på skole og dannelse. von Oettingen har publisert en rekke bidrag innenfor  utdanningsvitenskap og bl.a. skrevet bøkene Almen didaktik (2016), Almen pædagogik (2010) og Det pædagogiske paradoks (2001).

Abstrakt til foredraget

Pædagogik er en fagdisciplin, der har mistet en del betydning indenfor den pædagogiske verden. I dag har vi uddannelsesvidenskaben, der med stærke empiriske forskningsmetoder undersøger og sikre god uddannelse og effektiv undervisning. 

Men spørgsmålet er, om pædagogikken kan erstattes af uddannelsesvidenskab eller om vi stadig – og måske særlig i dag – har brug for en pædagogisk filosofi, der ikke er en ”overdommer” indenfor uddannelse og undervisning, men som generindre pædagogikkens paradoksale struktur. I den bevægelse vil man måske også opdage, at forskning indenfor god og effektiv undervisning ikke immuniserer os fra pissedårlig undervisning, fordi undervisningen i sig selv er paradoksal.

Det pædagogiske paradoks minder os om, at undervisning og læring bygger på fejl, irritationer, modsætninger og negationer. Det negative i pædagogikken og didaktikken er derfor ikke det  dårlige vi skal undgå, men ret beset pædagogikkens paradoksale grundlag. 

Foredraget vil ha to kommentatorer:

Elin Rødahl Lie er doktorgradsstipendiat ved Institutt for pedagogikk, Universitetet i Oslo. Hennes faglige interesser er spesielt rettet mot kritiske aspekter ved utdanning og danning i forhold til kjønn, likestilling og demokrati. Lie har blant annet bidratt i antologien The Nordic Education Model in Context. Historical developments and current renegotiations (2023). Nylige titler er “Gender, Equality, and Education—Are We about to Abandon Our Nordic Ideals?”, “Encountering the Promise of happiness – In search for a critical Space in Education”, and “Fragments of danning. A critical analysis of a key concept in Norwegian core curricula between 1997 and 2020”.

Lars Løvlie er professor emeritus ved Universitetet i Oslo og pedagogisk filosof. Han har vært gjestelektor ved Århus Universitet og gjesteprofessor ved Örebro Universitet, og er æresdoktor samme sted. Han var medlem av Dannelsesutvalget for høyere utdanning fra 2007 og utgav Det pedagogiske argument (1984). Han var medredaktør i Educating Humanity: Bildung in Postmodernity, Dannelsens forvandlinger og Pedagogikkens mange ansikter. Han har feste i tysk klassisk filosofi og amerikansk pragmatisme og har en forkjærlighet for Rousseau som menneske og forfatter. 

Praktisk informasjon

Forelesningen vil være på dansk og kommentarene på norsk.

Forelesningen arrangeres av forskningsgruppen Humanioria studier i pedagogikk (HumStud), og er en del av forelesningsrekken i pedagogisk filosofi.

Dette er en åpen forelesning. Det kreves ikke påmelding.

Det blir en enkel mottakelse i femte etasje etter forelesningen.

Velkommen!
 

Arrangør

HumStud
Emneord: Pedagogikk, Pedagogisk filosofi, Pedagogisk paradoks, Undervisning
Publisert 22. mars 2023 14:44 - Sist endret 17. apr. 2023 08:55