Helga Eng-forelesningen 2010

Sverker Sörlin

Sentralt i fakultetets strategiplan for 2010 til 2020 står målet om å være en aktiv bidragsyter og god dialogpartner ved utformingen av en kunnskapsbasert utdanningspolitikk. Fakultet ønsket derfor å løfte fram denne utfordringen i årets Helga Eng-forelesning. Professor Sverker Sörlin har tatt utfordringen og vil i årets Helga Eng-forelesning ta for seg tema: ”Kunskapspolitik med mänskligt ansikte - är det möjligt?”

Professor Sörlin er kjent fra både Sverige og Norge som en bredt orientert forsker og samfunnsdebattant. Han er historiker og forfatter, professor i miljøhistorie ved Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm siden 2002. Han har lange forskningsopphold fra både Berkeley, Cambridge og Oslo. Som samfunnsengasjert forsker har han også vært en aktiv kritiker, først og fremst i Dagens Nyheter, vitenskapelig rådgiver, foreleser og debattant og kommentator i ulike medier.

Sverker Sörlin er født og oppvokst i Åsele i det indre av Västerbotten. Hans barndomshjem lå ved stranden av Ângermanälven og han ble i 1993 professor ved Umeå Universitet.

Han er opptatt av at ord både berører og beveger, som taler er han inspirert av flere folketalere. Han nevner Sara Lidman, men også sin egen farfar, Thore Sörlin, som hadde seks års folkeskole og ble riksdagsmann. Han hadde en uvanlig evne til å tale slik at mennesker ble engasjert og forstod.

I tillegg til å være en internasjonalt merittert forsker, har Sverker Sörlin skrevet filmmanus, vært programleder på TV, vært lærer for barn i alle aldre og for voksne både i og utenfor det formelle utdanningssystemet. Han har deltatt i utstillinger og medvirket i kunstverk, samt i radio- og TV-produksjoner.

Professor Sörlin gleder seg til årets Helga Eng-forelesning, ikke minst fordi han da kan møte publikum både med stemme, ansikt og nærvær. For som han pleier å si: Kunnskap har kropp!

Mer om Sverker Sörlin: Wikipedia og ved Stockholm Resilience Centre

 

Publisert 2. okt. 2010 19:33 - Sist endret 23. feb. 2016 17:09