Faglig frokost: Læring i algoritmenes tid - mot digital skole i 2030

Digitaliseringen i samfunnet og skolen skaper utfordringer - og muligheter. Torsdag 20. april lanserte Kunnskapsdepartementet og KS en ny, sjuårig strategi for digitalisering i skolen. Samtidig preger kunstig intelligens og digitale plattformer skolehverdagen. Hvor er vi på vei?

Bilde av Domus Bibliotheca i finvær, sol på bygget, blåhimmel

Strømming av arrangementet: 

Her kan du følge arrangementet på nett. 

I samarbeid med Institutt for pedagogikk og Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, inviterer FIKS til vårens siste faglige frokost på Domus Bibliotheca. 

På denne faglige frokosten presenterer institutter ved UV-fakultetet og FIKS flere ulike prosjekter om digitalisering og kunstig intelligens som pågår eller skal starte i løpet av 2023. I tillegg presenterer Kunnskapsdepartementet deler av den nye digitaliseringsstrategien som er laget i samarbeid med KS (2023-2030).

Program

08.30 - 08.40: Digitalisering av skolen 2016 - 2030. En innledning og oversikt ved  professor Øystein Gilje, faglig leder i FIKS, medarbeider i GrunnDig-prosjektet og prosjektleder for LAT-prosjektet. 

08.40 - 08.55: Ny digitaliseringsstrategi fra KD. Geir Ottestad presenterer særlig viktige punkter som er relatert til kunstig intelligens i den nye digitaliseringsstrategien som ble lansert torsdag 20. april.

Geir Ottestad er fagdirektør i Kunnskapsdepartementet med ansvarsområder innen digitalisering av barnehager og grunnopplæringen. Han har tidligere jobbet med temaer knyttet til forskning, kunnskapsutvikling og digitalisering i Utdanningsdirektoratet, EU-kommisjonen og som avdelingsleder og forsker i Senter for IKT i utdanningen.

08.55 - 09.10: Hvordan arbeider EU med elevdata og plattformisering av skolen?

Professor Ola Erstad ved Institutt for pedagogikk (UiO) leder den norske gruppen i prosjektet AgileEDU (2023-2025) som har laget en oversikt over forskning som belyser elevdata fra etiske, læring og styringsperspektiver i grunnopplæringen. 

09.10 - 09.25: Kunstig intelligens i klasserommet. En presentasjon av LAT-prosjektet

Professor Anders Mørch fra Institutt for pedagogikk (UiO) presenterer LAT-prosjektet sammen med Marie Y. Olafsen og Arne Bergan fra Asker kommune. 

09.25 - 09.35: Påfyll av kaffe. 

09.35 - 09.55: Paneldiskusjon. Innlederne stiller i panelet og vi åpner også for spørsmål fra publikum. 

Kort presentasjon av prosjektene og handlingsstrategien.

GrunnDig - prosjektet gir en oversikt over digitalisering i skolen og er et oppdragsprosjekt som Kunnskapssenteret for Utdanning (UiS) ledet på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet. Øystein Gilje deltok i prosjektet sammen med Ola Erstad fra UiO. 

AgileEDU - prosjektet er drevet av European Schoolnet og er ett tre-årig prosjekt der gruppen av UiO særlig ser nærmere på forskningen om databruk og plattformiseringen av skolen. Forskere ved UiO har koordinert og bidratt til en litteraturgjennomgang som legger grunnlaget for casestudier i prosjektet i 2024 og 2025.

LAT-prosjektet er et Innovasjonsprosjekt i offentlig sektor som går fra 1.10.2023 til 30.9.2026. Asker kommune er prosjekteier og samarbeider med UiO som lager forskningsoversikter og gjennomfører forskningen i klasserommet i tett samarbeid med lærere, skoleledere og skoleeier. 

Påmelding

Det er stor interesse for arrangementet. Meld deg på nå for å sikre deg en plass, kaffe og rundstykke denne siste fredagen i april. 

Påmelding

Arrangementet vil også bli strømmet.

Se også aktueltsak om LAT-prosjektet:

Nytt prosjekt gir innblikk i algoritmenes klasserom

Arrangør

FIKS
Publisert 2. mars 2023 07:51 - Sist endret 25. juni 2024 12:45