Juss for ledere

Er du rektor eller styrer eller har du en mellomlederfunksjon i skole eller barnehage? Emnet bidrar til å styrke din kompetanse som juridisk aktør.

Du vil få kunnskap om det utdanningsrettslige området, og trening i å løse juridiske case. Studiet finansieres av Utdanningsdirektoratet, og er tilrettelagt slik at det kan kombineres med din jobb som rektor eller styrer. Emnet godkjennes som del av Masterprogrammet i utdanningsledelse

Hvorfor velge Juss for ledere?

Juss for ledere gir deg kunnskap om hvordan lovverket og lovens funksjon griper inn i arbeidshverdagen til ledere på ulike nivåer i skole og barnehage.

I denne modulen vil du få trening i å løse rettslige problemstillinger tilknyttet lederoppgavene i oppvekstsektoren, særlig gjennom arbeid med juridiske case. Å ta utgangspunkt i slike utfordringer er både aktuelt og samtidig krevende, siden det forventes at du som leder skal kunne både forstå og fortolke lovverket og deretter ta juridiske beslutninger uten å nødvendigvis ha formell kompetanse innenfor det utdanningsrettslige området.

Hos oss blir du involvert i et fagmiljø med noen av de fremste forskerne på feltet og tar utgangspunkt i et etablert forskersamarbeid mellom Institutt for lærerutdanning og skoleforskning og Institutt for offentlig rett. Samlingene vil for eksempel ha fokus på følgende områder:

 

  • Rettsliggjøring, rettslig styring og tilsyn i barnehage og skole
  • Juridisk metode og rettskildelære
  • Arbeidsrettslige problemstillinger
  • Grunnleggende forvaltningsrett
  • Demokratiske verdier i skole og barnehage
  • Spesialundervisning og tilpasset opplæring
  • Barnets beste
  • Unges og de ansattes rettigheter

Disse områdene kobles sammen slik at vi når målet om at du skal kunne tolke og forstå sentrale deler av det utdanningsrettslige området, drøfte og forstå sentrale begreper og prinsipper og kunne være en pådriver for økt forståelse av regelverket på egen arbeidsplass. Arbeid med juridiske case binder sammen læringsaktivitetene på og mellom samlingene.

Undervisningen knyttes tett opp mot dine egne prosjekter og erfaringer som leder. Erfaringsbasert kunnskap, erfaringsdeling, refleksjon og utprøving i praksis er sentrale elementer.

Hva lærer du?

Barnehage og skole er gjenstand for betydelig juridisk styring gjennom lov- og regelverk. Emnet skal bidra til:

  • å styrke din kompetanse som juridisk aktør.
  • å utvikle din kunnskap og forståelse om rettskildenes rolle som styringsmiddel
  • å utvikle din kunnskap om hvordan lover og regler skaper betingelser, forventninger og handlingsrom for oppvekstsektoren.

Videre vil emnet bidra til at du som leder i barnehage eller skole utvikler innsikt i sentrale elementer som for eksempel rettsliggjøring, juridiske/pedagogisk skjønn og rettigheter for barn og ansatte, og hvilken betydning disse får for rollen som rettsfortolker og rettsforvalter.

Studiets temaer kobles tett mot dine erfaringer og utfordringer som leder og casearbeid er sentralt som arbeidsform.

Gjennom dette vil du som leder bli tryggere når krevende juridiske problemstillinger skal håndteres.

Oppbygging og gjennomføring

Undervisningen
Undervisningen er samlingsbasert og går over to semestre, i alt 4 samlinger á to dager. I løpet av de fire samlingene vil juridiske utfordringer i skole og barnehage være sentrale omdreiningspunkter, og der arbeid med praksisnære case skjer i seminargrupper på ca 12 studenter. Arbeid mellom samlingene er en integrert del av studiet. Aktiviteten dokumenteres på læringsplattformen Canvas og er utgangspunkt for arbeid på samlingene.

Tema på samlingene:

  • Rettsliggjøring av skole og barnehage. Juridisk metode og rettskildelære.
  • Grunnleggende forvaltningsrett. Innføring i arbeidsrett.
  • Demokratiske verdier i skole og barnehage. Spesialundervisning, tilpasset opplæring og spesialpedagogisk hjelp.
  • Barns og de ansattes rettigheter. Barnets beste og et godt arbeidsmiljø for alle.

Obligatoriske aktiviteter
Det forventes at du gjennomfører aktiviteter mellom hver samling, for eksempel utprøving, trening og refleksjon rundt juridiske problemstillinger på egen arbeidsplass eller problemstillinger som er kjent for deg. Det er to obligatoriske aktiviteter i form av innleveringer (selvvalgt case og tildelt case). Du får veiledning underveis i prosessen.

Studielitteratur
I valg av studielitteratur er det lagt vekt på å gi innsikt i teorier og forskning som belyser problemstillinger knyttet til juss i oppvekstsektoren. Studielitteraturen består av hovedbøker og nasjonale og internasjonale forskningsartikler som gjøres elektronisk tilgjengelig.

Eksamen
Hjemmeeksamen (fagoppgave).

Opptakskrav og søknadsfrist

Fakta og frister:

  • EVU-web åpner: 1. februar
  • Søknadsfrist: løpende opptak
  • Emnet starter: september 
  • Kontaktpunkt: lederutdanning@ils.uio.no

Opptakskrav

  • Fullført Nasjonal rektorutdanning, styrerutdanning eller tilsvarende lederutdanning på minst 30 studiepoeng
  • Jobbe som leder i barnehage eller skole

Emnet kan inngå i Master i utdanningsledelse ved UiO, hvis du tilfredsstiller opptakskravene til masterprogrammet. 

Dokumentasjon

Du må laste opp alle dokumenter før søknadsfristen for at din søknad skal bli vurdert.

Hvis språket på dokumentene dine ikke er engelsk eller et skandinavisk språk må du laste opp en offisiell oversettelse fra en autorisert translatør.

Dokumentasjon på høyere utdanning

For utdanning tatt i Norge hentes resultatene dine elektronisk (gjelder ikke BI og Bjørknes). Du må selv sjekke at alle resultater er synlige i UiOs søknadssystem under "eksterne resultater". Hvis du har resultater fra BI, Bjørknes eller utlandet, må du scanne og laste opp offisielt vitnemål og/eller karakterutskrift.

Du trenger ikke å laste opp dokumentasjon for utdanning fullført ved Universitetet i Oslo.

Dokumentasjon på arbeidserfaring

Arbeidserfaring dokumenterer du ved å laste opp attester og/eller bekreftelser på relevant arbeidsforhold. Alle dokumentene må inneholde informasjon om stillingsprosent og varighet av arbeidsforholdet. Tilsettingsbrev eller arbeidsavtale er ikke godkjent dokumentasjon.

Det er viktig at du dokumenterer all relevant arbeidserfaring, for eksempel tjenestebevis, for å nå opp i konkurransen.

Rangering av søkere

Kvalifiserte søkere rangeres på bakgrunn av ansiennitet som styrer og rektor, deretter andre ledere i barnehager og skoler.

Du vil få svar på din søknad i EVU-web og på e-post. Dersom du får tilbud om opptak vil du få en kort frist til å svare ja eller nei til tilbudet.

Fakta om studiet

Studiepoeng: 15

Varighet:
2 semestre (deltid)

Kontakt oss

Har du spørsmål om programmet?

Samlinger H24/V25

17. - 18. september 2024

05. - 06. november 2024

14. - 15. januar 2025

18. - 19. mars 2025

med forbehold om endringer