Innovativt verktøy for veiledning

I prosjektet Verktøy for veiledning med nyutdannede lærere har UiO, sammen med skoleeier Viken, utviklet og tatt i bruk verktøy for å anerkjenne nyutdannede som en ressurs i profesjonsfellesskapet. 

Prosjektet er nå i en ny spennende fase. Verktøyet for veiledning har også knyttet til en beslutningssimulator, selv-evaluering og elevrespons som er blitt videreutviklet og tatt i bruk i veiledning med nyutdannede lærere.

Gruppearbeid med Erling, Trine og Lejla Huseincehajic (til høyre)
Deltakere i prosjektet med Lejla Huseincehajic til høyre

Hvem har tatt i bruk verktøyet?

  • Nyutdannede lærere og veiledere 
  • Deltakerne skal ta verktøyene i bruk i sin veiledning denne våren

Ansatte i Viken sine erfaringer med prosjektet

Lejla Huseincehajic:

I tillegg til å være lektor og veileder, er hun også skolens veiledningskoordinator og ressursperson i veiledning. Leilja har informert ledergruppa, veilederteamet og nyansatte på sin skole om prosjektet, sin deltakelse og delt erfaringer med bruk av verktøyet. Hun har allerede tatt verktøyet i bruk, også med kollegaveiledning og opplever det som veldig nyttig.

— Ellers har Leija satt veldig stor pris på å teste ut verktøyet sammen med kolleger fra andre skoler, drøfte svakheter og styrker ved verktøyet og få observasjon på egen veiledning (metakommunikasjon). Hun opplevde samlingen som godt organisert.

Silje Husemoen:

Hun er veiledningskoordinator på Nesodden vgs og nøkkelveileder i veiledernettverket mellom Nesodden, Frogn og Vestby vgs, har hun en del erfaring med veiledning i ulike settinger. I den sammenheng driver Silje også med kompetanseheving av veiledere på de tre skolene gjennom seminarer og annet. Hun er med andre ord mer enn gjennomsnittet opptatt av veiledning som en del av skolehverdagen. I det siste har de rettet oppmerksomheten mot hvordan veiledning kan brukes i forbindelse med profesjonsutvikling for hele personalet på de tre skolene. I den sammenheng har de etablert et samarbeid med FIKS på UiO.

Silje Husemoen med kollegaer i gruppearbeid
Bilde av deltakere, Silje Husemoen til venstre

— I nettverket sitt er de i ferd med å utarbeide en plan for neste veiledningsseminar på de involverte skolene. Seminarene inneholder som regel en blanding av teori, erfaringsdeling, caser, veiledning på veiledning og utprøving. Innimellom involverer de også en oppfordring til FoU`er for å få fram kontinuitet og faktisk kompetanseheving. Ved samling i april for veiledere,  ser Silje for seg at å presentere verktøy for veiledning for deltakerne sine.

—  Vi ser at det kan være et særdeles nyttig verktøy både for veiledere med og uten formell kompetanse.

— Verktøyet er pedagogisk og intuitivt bygget opp, og kan brukes av veiledere så vel som veisøkere. Det er en styrke. På seminaret i april vil vi vise fram hvordan man kan bruke beslutningssimulatoren konstruktivt. Det vil si at vi også vil åpne for dialog rundt det at den, i tillegg til å være læringsskapende, bevisstgjørende og refleksjonsorientert, også kan oppleves normativ og styrende.

— Vi tenker veilederne våre skal få prøve seg med å reflektere rundt hvordan de selv kan ha nytte av verktøyet i rollen som veileder. Avsnittet om gruppeveiledning vil vi også bruke i forbindelse med at vi skal ha en bolk med observasjon av en faktisk veiledningssituasjon. Et annet tema for seminaret vårt vil være video som observasjonsverktøy. 

Oppsummert fra deltakerne

  • Verktøyet er nyttig og interessant.
  • Gleder oss til å vise det fram og teste ut hvordan vi kan bruke det både i individuelle og gruppebaserte veiledningssituasjoner.
  • Tilbakemeldingen fra nyansatte som var med på samlingen var udelt positiv.
  • Nye tanker og nye mestringsforventninger kom fram i løpet av seminaret.
  • Vi gleder oss derfor til at også den fanen i veiledningsverktøyet blir aktivert og klar for bruk. 

Ny samling i april 2023 og det ser vi frem til. 

Det skjer mye spennende i prosjektet og nå skal det lanseres en egen pod-cast, så følg med. 

Vil du ha mer informasjon 

Ta kontakt med Eli Lejonberg 

Her kan du lese mer om prosjektet ->

Bilde av deltakere i prosjektgruppen
Deltakere i prosjektgruppen fra Viken og UiO ILS.

 

Emneord: Verktøy for veiledning, UiO ILS, Viken fylkeskommune Av Trine Skaug Væråmoen
Publisert 14. mars 2023 09:43 - Sist endret 20. mars 2023 08:44