Vil du være med på datainnsamling og tjene 500 kr?

Vi trenger deg som er:

  • 13 - 19 år
  • Har foresattes godkjennelse, dersom du er under 16 år

Sted: Helga Engs hus på Blindern, UiO

Varighet: Ca. 2 timer

Tid: Vi avtaler når det passer for deg (kan være kveldstid, helg, ferie eller midt på dagen)

 

Dersom du er interessert i å delta, registrer deg på denne lenken, så tar vi kontakt!

https://nettskjema.no/a/353025

 

Detaljert informasjon om datainnsamlingen

Denne datainnsamlingen dreier seg om individuelle forskjeller innen sanseresponsivitet, det vil si hvor store signaler som blir sendt i hjernen ved ulike stimuli, slik som klikkelyder, to korte videoer og noen oppgaver på PC. Vi ønsker å finne ut av hvordan størrelsen på disse signalene påvirker stressnivå, og om dette kan henge sammen med læring.

For å samle inn disse dataene, bruker vi tre typer målinger:

  • EEG-målinger: Dette er en hette til å sette på hodet som måler den elektriske aktiviteten fra hjernen din. Den tar litt tid å sette på, og vi må bruke en gele som gjør at vi får god kontakt mellom hetta og hodet slik at signalene blir stabile. Dette gjør at det kan være lurt å skylle håret hos oss før du går ut igjen, da det som regel er noe gelerester igjen etterpå. Eventuelt kan du ta med en caps/lue eller ha håret i en stram hale dersom du har langt hår. Geleen er ikke klissete når den har tørket. Vi har tilgjengelig sjampo, håndkle og hårføner om du ønsker å vaske håret etterpå.
  • Kamera som filmer øynene: Dette er et kamera som står på en pult foran deg, og bare filmer øynene dine. Dette bruker vi til å regne ut diameteren på dine pupiller, som forteller oss noe om ditt stressnivå. Dersom du bruker linser eller briller, er det viktig å ha de på under datainnsamlingen – linser er aller best for at vi skal få gode data fra dette kameraet, men briller går også greit.
  • EDA-sensor: Dette er to små elektroder som vi fester til to av fingrene dine med plastertape. Den måler endringer i mengden svette på to fingre, og sier noe om stressnivå.

Når du har fått satt på disse tre sensorene, starter datainnsamlingen der du skal høre noen klikkelyder, se to korte filmer og gjøre to oppgaver på en PC. Utfra våre målinger kan vi ikke finne ut av hva du tenker på, eller hva du føler.

Bilde av hele oppsettet:

Person med EEG-hette på som ser på en dataskjerm. Et pupillkamera filmer personens øyne og en EDA-sensor er festet på personens fingre på venstre hånd. Det står et tastatur foran personen.
Illustrasjonsfoto: Hedvig Johansen

Selve datainnsamlingen forgår slik:

Quiz: 10 flervalgsspørsmål (multiple-choice) med fire alternativer der du svarer det du tror er riktig. Dersom du ikke vet, gjetter du bare. Denne kan gjøres mens vi setter på deg EEG-hetta.

Baseline: Her tar vi bare opp data fra de tre målingene uten at du gjør noe spesielt, bare ser på et kryss på PC-skjermen, mens du holder deg i ro. Dette tar noen få minutter.

Baseline-video: Her skal vi bare ta opp data mens du ser på en avslappende naturfilm som varer i ett minutt.

Klikkelyder: Du får på deg høretelefoner/headset som spiller av to klikk med litt ujevne mellomrom. Du skal sitte avslappet med øynene lukket uten å gjøre noe spesielt, og det tar ca. 14 minutter.

Film: Du får se en undervisningsfilm på ca. 6 minutter om et naturfaglig tema på PC-skjermen med hodetelefoner på. Dette er samme tema som quizen handler om, og vi skal se om du har lært noe om filmen ved slutten av datainnsamlingen, derfor tar du den korte quizen en gang til.

Arbeidsminneoppgave: Her får du fem ulike bokstaver på skjermen, en om gangen. Rett etterpå får du en sjette bokstav på skjermen, og skal svare om det er den samme bokstaven som kom nest sist i rekken av de fem ulike bokstavene ved å trykke på en PC-tast. Denne oppgaven gjentas en del ganger, og det er flere øvingsoppgaver før selve oppgaven. Denne oppgaven bør du prøve å gjøre raskt. Det gjør ingenting om du ikke helt skjønner hva denne oppgaven går ut på, vi vil vise deg skikkelig når du kommer til oss. Denne oppgaven tar ca. 10 – 15 minutter.

Fargeord-oppgave: Her får du bilder av et ord på PC-skjermen (en farge). Dette ordet har enten samme farge som ordet beskriver, eller en annen farge (Rød/Rød). Der skal du trykke på en PC-tast som tilsvarer den fargen som ordet har, ikke fargen som ordet beskriver. Denne oppgaven gjentas en del ganger. Det er flere øvingsoppgaver før selve oppgaven. Denne oppgaven bør du prøve å gjøre raskt. Det gjør ingenting om du ikke helt skjønner hva denne oppgaven går ut på, vi vil vise deg skikkelig når du kommer til oss. Denne oppgaven tar ca. 5 minutter.

Quiz: Akkurat den samme quizen som du tok på begynnelsen av datainnsamlingen.

Deretter tar vi av utstyret, og du kan dra hjem igjen.

 

Det blir anledning for å ta noen små pauser underveis i datainnsamlingen, og du får nærmere informasjon om det når du kommer. Når du kommer vil du også få utdelt et informasjonsskriv der du også skal signere på at du ønsker å delta i denne datainnsamlingen. Dersom du er under 16 år, trenger vi også signatur fra foresatte. Vi sender informasjon om dette på epost.

Vi har dessverre ikke anledning til å finansiere reise til/fra UiO (Helga Engs Hus på Blindern), men du mottar et åpent gavekort på 500 kroner som du kan bruke hvor som helst, som takk for hjelpen!

Dersom det er noe du lurer på, eller som er uklart, er et bare å ta kontakt for å spørre oss.

Forskningsassistent Hedvig Johansen: hedvigjo@uio.no

Prosjektleder Ellen E. Flø: elleneg@uio.no

 

Meld din interesse her!

https://nettskjema.no/a/353025

 

 

 

 

 

Av Ellen Egeland Flø
Publisert 10. aug. 2023 12:13 - Sist endret 10. aug. 2023 12:13