English version of this page

Språksterk 1–6

Hvordan kan barnehager i flerspråklige områder bli enda bedre til å støtte barns språkutvikling? Det skal vi forsøke å finne ut av i kompetanse- og samarbeidsprosjektet Språksterk 1–6.

Barnehagegutt og ansatt rundt et bord. Foto.

Illustrasjonsbilde: Shane Colvin/UiO

Informasjon om den internasjonale konferansen 12. og 13. juni 2024

Om prosjektet

Prosjektets første formål er å videreutvikle, gjennomføre og evaluere effektene av et pedagogisk opplegg for barnehagebarn i alderen 1 til 6 år. Denne såkalte Språksterk-modellen består av tre deler:

  • Praksisbasert profesjonsutvikling for ansatte i barnehagene
  • Forslag til aktiviteter og arbeidsmåter for å styrke barns deltakelse, lek og utforskning i barnehagen
  • Barnehage-hjem-samarbeid for å støtte barns språklæring

Barnehagene som deltar i prosjektet vil bli tilfeldig fordelt i en av to grupper: Den ene gruppa skal gjennomføre alle delene av Språksterk-modellen over en periode på to år. Den andre gruppa  vil få tilbud om å prøve ut deler av det pedagogiske opplegget innenfor den samme tidsperioden. Vi kommer til å evaluere effektene av Språksterk-modellen ved å studere kvaliteter i voksen-barn-samspill og barnas språklæring. Videre ønsker vi å undersøke vilkårene for endring og utvikling, blant annet sett fra de ansattes og foreldrenes  perspektiv.

Prosjektets andre formål er å styrke kapasiteten i barnehagesektoren og i pedagogisk-psykologisk tjeneste til å støtte flerspråklige barn og familier. Vi håper å oppnå dette gjennom et allerede godt etablert partnerskap mellom forskerne, pedagogisk-psykologisk tjeneste og barnehageeierne i de deltakende bydelene. Videre involverer vi ulike brukergrupper, som foreldre og ansatte, som skal bidra i utviklingen, gjennomføringen og evalueringen av prosjektet. Etter en utprøvingsfase på to år, ønsker vi å studere i hvilken grad Språksterk-modellen videreføres og hvorvidt potensielle umiddelbare effekter på barns språklæring vedvarer over tid.

Les nyhetssak om Språksterk-prosjektet hos Barnehage.no

Samarbeid

Prosjektet er et samarbeid mellom Institutt for pedagogikk og Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo, samt barnehageeiere i fem bydeler og pedagogisk-psykologisk rådgivningstjeneste i Oslo kommune. I tillegg deltar internasjonale forskere fra Harvard Graduate School of Education og University of California Irvine. Prosjektet samarbeider også med faggruppa Engagelab.

Finansiering

Språksterk 1–6 er finansiert for en periode på fire år av Norges forskningsråd, som forskningsprosjektypen Kompetanse- og samarbeidsprosjekt innen den tematiske porteføljen Velferd og utdanning (fra og med april 2021) og Områdesatsingene i Oslo – delprogram oppvekst og utdanning.

Publisert 12. feb. 2021 16:25 - Sist endret 24. mai 2024 13:44

Kontakt

Prosjektledere

 
Veslemøy Rydland
veslemoy.rydland@iped.uio.no
+47-22844776

Ratib Lekhal
ratib.lekhal@iped.uio.no
+47-22855528

Finansiert av

Forskningsrådet og Oslo kommune (Barnehageprogrammet, Delprogram oppvekst og utdanning).

Bildet kan inneholde: skrift, elektrisk blå, kunst, logo, begivenhet.


 

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere