Forberedelse til praksis

Tildeling av praksisplasser

Instituttet skaffer praksisplasser til alle studenter som er meldt opp til de aktuelle praksisemnene. Hovedregelen er to studenter sammen til hvert praksissted. Tilgjengelige praksisplasser varierer semester for semester, og avhenger av hvilke avtaler vi inngår. Vi oppfordrer deg til å følge med i Canvas, da dette er hovedkanalen for all praksisinformasjon.

Du trenger ikke å foreta deg noe i forkant, så lenge du ikke skal søke om "egendefinert praksisplass". Da må du søke i semesteret før (se eget avsnitt om "egendefinert praksisplass").

Prinsipper for tildeling

Tildeling av praksisplasser varierer for de ulike studieretningene. I all hovedsak gjelder følgende prinsipper for de ulike praksisemnene:

Pedagogisk-psykologisk rådgivning (PPR)

PED4101: Dere fordeles mest mulig rettferdig utfra hensynet til

  1. Innmeldte behov
  2. Semesterregistrert adresse
    Der praksisstedene ligger utenfor sone 1, forsøker vi å plassere de som bor nærmest mulig praksisstedet. Instituttets refusjonsordning for reiseutlegg er beskrevet på denne nettsiden.

PED4104: Dere fordeles mest mulig rettferdig utfra hensyn til

  1.  Innmeldte behov
  2. Semesterregistrert adresse
    Vi inngår praksissamarbeid med PPT-kontorer i Oslo / Akershus-regionen. Der praksisstedene ligger utenfor sone 1, forsøker vi å plassere de som bor nærmest mulig praksisstedet. Flere må påberegne reisevei. Instituttets refusjonsordning for reiseutlegg er beskrevet på denne nettsiden

Kunnskapsutvikling og læring i arbeidslivet (KULA)

Studentene fordeles i
 - PED4481: etter tilfeldig fordeling (loddtrekning)
 - PED4482: mest mulig rettferdig ut fra innmeldte ønsker i et prioriteringsskjema.(Skjemaet legges ut i Canvas noen uker før oppstart).

Kommunikasjon, design og læring (KDL)

Studentene fordeles i
PED4581: etter tilfeldig fordeling (loddtrekning)
PED4582: mest mulig rettferdig ut fra innmeldte ønsker i et prioriteringsskjema. (Skjemaet legges ut i Canvas noen uker før oppstart).

Egendefinert praksisplass

Du kan søke om "egendefinert praksisplass". Det betyr at du selv foreslår og søker praksisplass utover praksisavtalene som instituttet inngår.

Denne fremgangsmåten gjelder for deg som går på Kommunikasjon, design og læring og Kunnskapsutvikling og læring i arbeidslivet. Studenter på Pedagogisk-psykologisk rådgivning som ønsker egendefinert praksisplass må i stedet ta kontakt med emneansvarlig eller praksiskoordinator.

Vi gjør oppmerksom på at praksis på din egen arbeidsplass (nåværende arbeidsgiver) ikke godkjennes som praksissted. Det samme gjelder arbeidsplasser knyttet til nære relasjoner. 

Søke egendefinert praksisplass

Frister
Søknadsfrister er 15. oktober for påfølgende vårsemester og 15. mars for påfølgende høstsemester.

Om søknadsprosessen
Å søke innebærer at du selv må kontakte en potensiell praksisplass og praksisveileder, skaffe relevante arbeidsoppgaver og få godkjent praksisplassen gjennom en grundig saksbehandling ved instituttet.

Å skaffe egen praksisplass kan være tidkrevende. Vi anbefaler at du starter i god tid før fristen.

Søknaden må innholde

  1. Navnet på bedriften, arbeidssted, avdeling / divisjon og praksisveilderers kontaktinformasjon
  2. Dokumentasjon som viser at du har mulighet for praksis i virksomheten (tentativ avtale)
  3. Dokumentasjon som viser foreslått praksisveileders utdannelse og arbeidserfaring, f.eks. Curriculum Vitae eller lenke til LinkedIn
  4. Beskrivelse av aktuelle arbeidsoppgaver og -prosjekter
  5. Din egen faglig begrunnelse for hvorfor arbeidsplassen er relevant for studieretningen

Instituttets praksiskoordinator er behjelpelig med mer informasjon rundt kvalitetssikring av innhold i søknadsfasen.

Søknader behandles av fagansvarlige for den aktuelle studieretning.  

Vi understreker at det stilles like krav til de praksisstedene som rekrutteres av instituttet på fast basis som til praksissteder som egendefinerte praksisplasser. Av den grunn gjør vi oppmerksom på at ikke alle søknader innvilges. Du vil uansett få tildelt en praksisplass.

Forberedende praksisseminar

I forkant av praksisoppstart holdes det et forberedende praksisseminar i tilknytning til praksisemnet. Dette er en obligatorisk aktivitet, se timeplan for ditt emne. 

Innholdet i det forberedende seminaret varierer for hvert emne, hvor hovedmålet er å forberede deg til arbeidslivet, både faglig, gi en rolleforståelse, ta opp forventninger og retningslinjer.

Oppstartsmøte med praksisveileder

Alle studentpar har et oppstartsmøte med praksisveileder et par uker før praksisstart. Hensikten med oppstartsmøtet er at dere blir kjent og at dere får en bedre forståelse av hva som vil møte dere i praksisperioden. Mer informasjon om oppstartsmøte kommer i Canvas.

Tips til studentene

Her er nyttige tips til hvordan du kan forberede deg til oppstartsmøtet

  1. Orientér deg godt i forkant - hvem kommer du til?
  2. Hvordan kan din (og studieretningens) pedagogiske kompetanse anvendes? 
  3. På hvilken måte ønsker du å bidra faglig på dette praksisstedet (f.eks. faglige interesser/motivasjon, tidligere arbeidserfaring, ferdigheter)?
  4. Vær nysgjerrig og lyttende

Tips til praksisveilederne

Her er nytige tips til hvordan du kan forberede deg til å ta imot studentene

  1. Skap følelsen av tilhørighet og forutsigbarhet for studentene tidlig, gjerne allerede i oppstartsmøtet. Tydelige rammer er viktig for mestringsfølelse og motivasjon!
  2. La studentene ha meninger om opplegget og innholdet, gjerne i form av en ukeplan eller program for perioden
  3. Tenk "vi / oss" og ikke "de / dem". Ta imot praksisstudenter som «nyansatte» og la studentene bli en del av organisasjonen fra dag 1

Tilrettelegging for deg som skal i praksis

Har du en funksjonsnedsettelse, særskilt behov eller sykdom som påvirker din studiehverdag? Da kan du søke om tilrettelegging.

Publisert 21. sep. 2022 09:06 - Sist endret 22. nov. 2023 08:36