Forbanna smatting! Når smålyder gir følelsesmessig besvær

Formålet med prosjektet er å undersøke livskvalitet og psykisk helse hos personer som har selvopplevde symptomer på misofoni.

Når smålyder gir følelsesmessig besvær

For personer med misofoni kan tilstanden oppleves svært plagsom og i stor grad gå ut over daglig fungering (Foto: Eirin Krog)

Bakgrunn

Misofoni er en tilstand som karakteriseres av intense emosjonelle og fysiske reaksjoner på ellers ufarlige lyder som de fleste opplever som hverdagslige (Remmert et al., 2022). Vanlige triggerlyder for personer som opplever misofoni er menneskeskapte lyder fra munnen som smatting og spiselyder, eller lyder fra nesen som pust og snufsing (Henry et al., 2022). Ofte oppleves lydene og ubehaget sterkere når det er knyttet til nærpersoner av den som har misofoni.

Det er fortsatt noe usikkerhet knyttet til hvor mange på befolkningsnivå som har misofoni. Hovedgrunnen til dette er at vi har manglet en tydelig og samstemt definisjon på hva misofoni er. Studiene som har vært gjennomført hittil har vist forekomster på 12-20% i spesifikke populasjoner (Kılıç et al., 2021; Vitoratou et al., 2023; Zhou et al., 2017), hvor andelen som har høyere plagegrad fordeler seg et sted mellom 2-6% (Ferrer-Torres & Giménez-Llort, 2022).

Misofoni er heller ikke en diagnose som eksisterer i diagnosemanualene, men  et begrep som brukes for å beskrive de plagene med lyder som pasientene beskriver. For personer med misofoni kan tilstanden imidlertid oppleves svært plagsom og i stor grad gå ut over daglig fungering. Fordi lyder fra nærpersoner som familie og venner kan oppleves særlig triggende, kan misofoni skape utfordringer med sosiale relasjoner.

I dette prosjektet skal vi derfor:

  • Undersøke hvordan BMQR-NOR (Berlin Misophonia Questionnaire Revised) fungerer for å kartlegge symptomer på misofoni i en større gruppe pasienter som både går i audiopedagogisk behandling og en gruppe som ikke mottar behandling.
  • Undersøke om det er sammenheng mellom symptomtrykk av misofoni og symptomtrykk for angst, depresjon og livskvalitet.

Har du lyst til å delta i prosjektet?

Klikk her for å lese informasjonsskrivet og få tilsendt spørreundersøkelsen

Samarbeid

Prosjektet er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og Statped.

Emneord: Misofoni
Publisert 13. feb. 2024 10:09 - Sist endret 13. feb. 2024 11:09

Kontakt

Bildet kan inneholde: person, panne, nese, kinn, leppe.
Christiane Haukedal,
Prosjektleder, førsteamanuensis ved Institutt for spesialpedagogikk, UiO (foto: privat)
Prosjektmedarbeider
Prosjektmedarbeider, Guri Engernes Nielsen, seniorrådgiver ved Statped (foto: privat)
Prosjektmedarbeider
Prosjektmedarbeider, Martine Haug, masterstudent ved fordypningen audiopedagogikk, UiO (foto: privat)