Gratulerer med den internasjonale dagen for stamming!

Den internasjonale dagen for stamming markeres verden over i dag, 22. oktober. For mange er stamming en livslang vanske, derfor er det viktig for barn og unge å få gode forbilder som snakker slik de selve gjør, sier forsker ved Institutt for spesialpedagogikk, UiO.

jente som ser på gutt som snakker

Barn som stammer har få forbilder å se opp til i offentligheten. (Illustrasjonsbilde: Colourbox)

Åse Sjøstrand er logoped og stipendiat ved institutt for spesialpedagogikk, UiO. I en debatt i Utdanningsnytt.no i dag forklarer hun hvorfor det er så viktig at personer som stammer viser seg i offentligheten. 

– Selv om min forskning handler om hvordan man behandler stamming, er det viktig for meg å understreke at mange mennesker vil leve med sin stamming hele livet. Da er det viktig at barn og unge lærer seg at det ikke er en skam å stamme.

Sjøstrand håper at en dag som denne, med stor oppmerksomhet på stamming, kan gjøre personer som stammer litt mer trygge på at det er ok å ta ordet, selv om man stammer. Sjøstrand etterlyser gode forbilder i offentligheten. For de som stammer er ofte ikke i TV, eller stiller som talere på offentlige arrangementer. Forskning viser nemlig at mange voksne som stammer prøver å skjule stammingen og er redde for å ta ordet. 

I en doktorgradsavhandling om stamming, til min kollega og nå postdoktor, Linn Stokke Guttormsen, kommer det fram at også 3-åringer som stammer er kritiske til hvordan de snakker. 

I innlegget i utdanningsnytt.no skriver Sjøstrand blandt annet:

"I den offentlige samtalen om stamming presenteres ofte historien om hvordan kjente personer har kommet over stammingen. Slike historier er ofte lite konstruktive. For ungdom og voksne er stamming en livslang vanske. Mange lever godt med stamming med eller uten profesjonell hjelp, men behandling vil ikke kunne fjerne stammingen. Personer som stammer, spesielt unge, mangler gode forbilder som snakker slik de selv gjør»

Les hele innlegget her: 

Barn og unge som stammer, trenger forbilder 

 

Markering i Sverige

I vårt naboland Sverige, markeres også dagen. Nyhetsmorgon i TV4 fra 2019-11-07:

"Fördomarna är många kring folk som stammar. Att de är nervösa, att de är mindre intelligenta eller att det skulle räcka att ta ett djupt andetag och fundera vad de ska säga innan de börjar prata. Och risken är stor att man som stammare tystnar. För att motverka detta så har Andrea Stéen startat #projektprata för att det ska finnas en plattform där man som stammare kan göra sin röst hörd och få ta del av andras berättelser." 

Her kan du se ungdommene som stammer fortelle om stamming uten skam: 

”Viktigt att normalisera stamning som ett sätt att prata” - Nyhetsmorgon (TV4)

 

Av Marika Vartun
Publisert 22. okt. 2020 14:19 - Sist endret 9. mai 2022 11:13