REFERAT FRA PROGRAMUTVALGSMØTE FOR SPESIALPEDAGOGIKK TORSDAG 10. FEBRUAR 2005

Tilstede: Marit Holm, Anne Sagbakken, Erling Kokkersvold, Jorun Buli Holmberg, Reidun Tangen, Kathrine B. Sande og Randi Ringstad (vara for Ingvild Røste)

Fravær: Ingvild Røste

Fra administrasjonen: Inger-Lise Lyngstad, Sigurd Hasle og Stine Støvern (referent)

 

Saksliste:

1) Mappeevaluering på Masterstudiet 2.år
2) Gruppe/individuell veiledning på masteroppgaven
3) Økte opptaksrammer på Bachelorstudiet (i dag totalt 100 studenter)
4) Praksis på Bachelorstudiet 2. år
5) Rutiner for tildeling av arbeidsoppgaver i forbindelse med
timeplanlegging
6) Referater/orienteringer
7) Eventuelt
 

 

Sak 1: Mappeevaluering på Masterstudiet 2.år


Mastertemaet jobber videre med denne saken, de vil orientere Programutvalget så snart evalueringen er avsluttet. Studentevalueringen er organisert slik:
1) uformell evaluering i høstsemesteret,
2) formell evaluering etter vårsamlingen i uke 11
 

Alle fagpersoner som har undervist på emnet blir bedt om å gi oppsummerende kommentarer om deres erfaringer fra studiet.

Vi kommer tilbake til denne saken når evalueringen er avsluttet.

 

Sak 2: Gruppe/individuell veiledning på masteroppgaven

Bakgrunnen for denne saken er at administrasjonen har bedt Programutvalget se på kostnadene over veiledningen på masteroppgaven. I dag får hver student 12 timer til individuell veiledning. Har vi mulighet til å tilby studentene veiledning i grupper slik at utgiftene reduseres?

Kommentarer/forslag:

- Organisert studentforum for diskusjon og samarbeid

- Forlengelse av høstsamlingen med et par timer for felles gjennomgang av tekniske, generelle og formelle gjøremål rundt oppgaven.

- Forutsette like temaområder og nøye gjennomtenkte gruppeinndelinger.

- Bør ikke forandre noe i år, må evaluere årets ordning, se hvilke erfaringer som har blitt gjort og se neste år for eventuelle endringer.

- En kombinasjon av ”både og”. Man må se på metodevalg, tematikk og studentens behov. Løsningene må være fleksible. Studenter som er knyttet til forskningsprosjekter kan veiledes mer i gruppe.

- Reidun orienterte om dagens retningslinjer, disse er svært fleksible. Det er nødvendig at man samler erfaringer fra dette året før endringer blir gjort.

- Vanskelig å fastsette eksakte timer som skal gå til eventuelt gruppe og individuell veiledning.

 

Hvordan kan veilederne bokføre dette økonomisk mht. arbeidsplanen? Tanken bak gruppeveiledning er økonomisparing.

- erfaringer fra SPED4300 og gruppeveiledning: ikke tidsbesparende for veiledere, men studentene får mer utbytte.

- Det er for tidlig å si ennå, en evaluering må bli gjort først.

- Hvis man forlenger seminarrekken med 2 timer så vil studentene få 10 timer veiledning.

- Vanskelig for eksterne veiledere å gjennomføre gruppeveiledning.

 

Oppsummering:

Videre drøfting av saken går til Masterteamet under evalueringsarbeidet.

Det er enighet om at vi foreløpig opprettholder retningslinjene som er i dag, det er behov for mer erfaring før noe blir endret. I mellomtiden kan vi oppmuntre til mer gruppeveiledning, men ikke redusere timetallet til studentene.

 

Sak 3: Økte opptaksrammer på Bachelorstudiet UTVIT1000


Frem til nå har ISP hatt et opptak på 100 studenter til UTVIT1000. PFI har tatt opp 200 studenter. Økonomisk så utgjør det en stor forskjell mellom ISP og PFI pga. ulikt antall studenter. Dersom ISP øker opptaket fra 100 til 150 studenter fra høsten 2005, så kan det gjøre positive økonomiske utslag, noe som kan komme PBL og praksisundervisningen til gode. Et økt studentantall vil ikke skape ekstra byrde mht. forelesninger, det vil kun kreve ekstra ressurser i forhold til seminargrupper og eksamen/sensurering. En utfordring kan være å få tak i kvalifiserte seminarledere. ISP er i dialog med Statped for samarbeid om seminarledere. I dag har PFI flest seminarledere og forelesere. Det er behov for flere faglige personer fra ISP, dette har stor betydning for rekruttering av Bachelorstudenter og for å fremme faget spesialpedagogikk. Marit jobber videre med å få inn flere forelesere fra ISP.

Oppsummering:
Det er enighet i Programutvalget om å be om å få øke opptaksrammene til 150 studenter på UTVIT1000.
Marit tar saken videre til Studiestyret og PFI.

Sak 4: Praksis på Bachelorstudiet 2. år

Det har kommet signaler om at praksis på SPED2000 er tidkrevende og tar mye ressurser både økonomisk og administrativ.

Kommentarer:

- for tidlig å drøfte en endring mht. praksis på dette nivået, da vi ikke vet noe om studentenes utbytte. De er i praksis uke 6+7.

- det er enighet om at praksis på SPED2000 vil gå som normalt et år til, og at en evaluering vil foregå neste år.

 


Sak 5: Rutiner for tildeling av arbeidsoppgaver i forbindelse med timeplanlegging


Det må lages ryddige forhold og rutiner for tildeling av arbeidsoppgaver til ansatte. Alle forespørsler om undervising skal gå gjennom administrasjonen, de faglige emneansvarlige skal komme med forslag til personer, men selve henvendelsen skal gjøres av administrasjonen. Den administrative ansvarlige skal legge inn timene i arbeidsplanen for de vitenskaplige ansatte.

Hva er timeantallet pr. studiepoeng evt. studieemner? Hvor mange timer skal være obligatoriske og hvor mange skal være satt av til seminargrupper, PBL etc?
Stine følger opp dette.
Marit og Stine utarbeider et skriv om rutiner og timefordeling knyttet til arbeidsplanen.


Sak 6: Referater/orienteringer

- Inger-Lise orienterte om opptaket for studieåret 2005-2006. Vi minner om at det kun er opptakskomiteen som kan tildele studieplasser, vitenskaplig ansatte kan ikke forhåndsgodkjenne/tilde studieplasser.

- Marit har fått en uformell forespørsel om igangsetting av Masterstudiet, fordypning logopedi, fra Vesterålen. Dette har ikke ISP ressurser til å imøtekomme.

- Marit orienterte om vedtaket i forhold til Masterstudiet ved Folkeuniversitetet i Vestfold/Buskerud. Det ble vedtatt på ledermøtet 9.februar 2005 at Folkeuniversitetet får sluttføre det masterstudiet som allerede er satt i gang. Fagpersonene er kjent av ISP som solide fagpersoner. Folkeuniversitetet dekker de økonomiske utgiftene mht. administrasjon av opptak og eksamen. Dette vurderes som et engangstilfelle. Ledelsen sender brev.

 

 

Sak 7: Eventuelt

- Sigurd: det har kommet en søknad fra Huseby Kompetansesenter hvor de søker om å få sette i gang 20 studiepoeng innen masterstudiet, fordypning synspedagogikk. I dag har de et tilbud tilsvarende 40 studiepoeng. Saken går videre til Masterteamet for vurdering.

- Marit orienterte om midtveisevalueringer. Vi diskuterer dette mer på neste møte.

- Kari Gamst og Åse Langballe har hatt et seminar om barneintervju som forskningsmetode for 11 av våre masterstudenter. Studentene var svært fornøyde med dette seminaret. De ønske nå å drøfte hvordan denne kunnskapen kan videreføres ved ISP. Saken vil bli behandlet 2.mars i Programutvalget.

- Innpassordningen på mastestudiet, dette diskuteres på neste møte.

 

Møtedatoer for våren 2005, alle på rom 494:

2. mars kl. 9.30-11:30

30.mars kl. 9:30-11:30

27.april kl. 9:30-11:30

2.juni kl. 13:00-15:00

 

 

 

Publisert 17. feb. 2005 13:56 - Sist endret 2. nov. 2010 21:56