En kveld med Kjellern på Woodstock

En knapp uke etter gjenåpning av Norge sa Kjellern velkommen
tilbake til musikk, fred og kjærlighet. Denne kvelden kunne dansegulvet fylles med blomsterskjorter, frynsejakker og headbands. Hvis
du, som meg, har lurt på hva Kjellern tilbyr studentene, er Woodstock-festen et fint sted å begynne.
 

Bildet kan inneholde: smil, bord, servise, oransje, interaksjon.

PDF

Stine Oswald Komma går på lektorprogrammet og er PR-ansvarlig i styret på Kjellern. For anledningen har hun på seg en brunaktig vintage skjorte med løv på. «Jeg tror den er fra 70-tallet til og med» sier hun ivrig. Når Stine tenker på Woodstock, er det 70-tallet og hippiebevegelsen hun ser for seg. «Men det er egentlig litt gøy, for det var ikke på 70-tallet. Det var i 1969. Jeg ble overrasket da jeg fant ut det.»

Da jeg spør hvorfor studenter burde komme på «Woodstock fest» er svaret fra Stine klart. «Jeg synes det alltid er veldig kul stemning på Kjellern nesten uansett hva som skjer. Men Woodstock, da er det jo ofte litt sånn musikk fra seksti- og syttitallet og det synes jeg personlig er veldig gøy. 70-tallet var jo diskoåret.» Hun legger til at det er kult å kunne servere drinker av og til. Det er med andre ord en spesiell kveld. «Vanligvis er vi åpent for alle over 18, men en gang i semesteret har vi spritfest, som vi kaller det».

 Om å være i styret, forteller Stine at det er veldig sosialt fordi man samarbeider så tett med hverandre. «Også er det selvfølgelig mye jobb. Det er mye som skal ordnes i en sånn studentpub som dette.» Som PR-ansvarlig setter hun ofte av en dag i helgen til å opprette arrangementer, skrive ut plakater og ordne bilder til instagram. «Jeg bruker nok en del timer i uka på det, men det kommer litt an på hva du gjør. Det er andre som har mye å gjøre i starten av semesteret, slik som å lage vaktlister til pub og café. Vi er fjorten i styret, mens vi ligger på mellom femti og sytti interne.»

 Som intern bidrar du som frivillig tre ganger i semesteret. Det kan være alt fra å stå i baren, cafeen eller henge opp plakater og hjelpe til å bære inn varer. Da får man være med på internfester og bli kjent med folk, forteller Stine. «Man blir intern ved å ta kontakt med oss. På starten av semesteret har vi alltid et infomøte hvor alle kan møte opp. Men nå utover semesteret så er det bare å sende en melding.» Stine sier at det koster 25 kroner å være intern, og at du deretter får gratis kaffe, internpriser i baren og delta på internarrangementer. «Forrige lørdag var det internfest. Det var den helgen det åpnet, vi kunne danse igjen og det var veldig god stemning. Så har vi hytteturer planlagt etter hvert, og vi har tacokvelder innimellom.»

 Det siste halvannet året har det ikke vært like mye liv på Kjellern som nå. Forrige helg satte de ny rekord med trettien påmeldte lag på quiz, så det er tydelig at mange har savnet den sosiale møteplassen. Stine føler selv at hun må ta igjen litt fra i fjor. «Jeg tror jeg aldri har vært så sosial før i hele mitt liv.» Hun legger ikke skjul på at hun har savnet det sosiale mest. «Jeg satt jo stort sett hjemme alene i leiligheten min i et år. Bare det å treffe folk i seminaret, snakke med folk i pausene og selvfølgelig det å være her.»

Kan du beskrive antrekket ditt?

 Even: Ja, det er jo litt sånn slengbukse jeans med hull i. Hull som har kommet naturlig, jeg driver ikke å kutter opp buksene mine. Også er det skinnstøvler, en litt spenstig skjorte og en bandana. Det er antrekket mitt i kveld. Kunne du gått med det til vanlig? Alt utenom bandanaen kunne jeg gått med absolutt, det er litt av stilen min. Hva savnet du med studentlivet i fjor?

Sondre: I fjor var jeg i Sveits så da savnet jeg mye. Det var mye lockdown, mye nedstengning. Bare det å kunne gå ut og sitte mer enn fire rundt et bord. Og sånn som nå, sitte med noen du ikke kom med til en forandring. Det har ingenting med studentlivet å gjøre, men jeg savnet klemmer, konserter og ikke ha en meter til andre.

Filip: På grunn av koronasituasjonen så utsatte jeg å flytte til Oslo et år og da bodde jeg i Fredrikstad hele året. Da ble det en slags disconnect mellom meg og studiet. Det gjorde det egentlig ganske dårlig. Jeg strøk i fire av seks emner. Du føler at du plager folk når du sender melding hele tiden og spør om ting. Du vet ikke når du avbryter. Når du møter medstudenter på sånne steder som det her, på pub eller på skolen så er det så lett å spørre. Jeg var på fadderuke i fjor, men jeg har ikke møtt så mange av de etter fadderuka. Jo lenger siden fadderuka var, jo lenger fra dem kom jeg. Heldigvis har jeg mange venner i Fredrikstad så jeg forhold meg for det meste til dem. Det var lett å finne på ting med dem fordi de ikke er ukjente, men det distraherte litt i forhold til studiet.

Even: Jeg gikk glipp av den sosiale biten med å treffe medstudenter. Og faktisk bli kjent med de andre studentene på andre områder enn det faglige. Jeg ble bare kjent på zoom når vi snakket om fag og hva slags interesser vi hadde for faget. Break out rooms var jo bedre enn å bare følge med på en professor som snakket. Det var på en måte høydepunktet ved zoom-forelesninger. Jeg er en ganske sosial person som liker å prate med andre og jobbe i grupper. Derfor var den delen fin.

Kevin: Ikke så mange ting egentlig. Situasjonen var litt spesiell for meg. Det var ganske kjedelig å bare være hjemme hele tiden og ikke kunne treffe folk. Men samtidig så fikk jeg stå mye på ski sist vinter, både langrenn og slalåm. Det er veldig gøy.

Hva gjør du i år for å ta igjen det tapte?

Sondre: Nå som det har åpnet, flytte lenger inn til sentrum og være med på afterwork, eller fredagspilsen på Kjellern. Planlegge masse hyttefester og masse alt mulig rart egentlig. Jeg har tenkt til å utsette å ta igjen all reisingen. Det er mange som med en gang det åpnet nå bare «billett til Spania» med en gang. Men jeg har planlagt litt hyttetur til Hemsedal og mer lokale reisemål.

Even: I år så prøver jeg å gå på de sosiale arrangementene hvor det er andre studenter. Også prøver jeg bare å bli kjent med de studentene som jeg er i kollokvie med og på seminar med. Jeg tar det litt som det kommer egentlig, det er ikke sånn at jeg er desperat etter å bli kjent. Nå blir det jo enklere å treffe folk, så da kommer det mer naturlig.

Kévin: Jeg tror jeg skal gå mer ut på byen, reise mer. Jeg har planer om å reise i hvert fall en gang i måneden til et sted i Norge. Jeg vet ikke hvor enda, men i september var jeg for eksempel med familien min i Lofoten. I oktober kan det være fint å dra på hyttetur med kompiser i Nordmarka.

Har du vært på Kjellern før? Hva er inntrykket ditt av stedet?

Sondre: Det er første gang jeg er her. Vi kom hit først bare for å ta en pils etter jobb, men det begynner å ta seg opp. Flaks med at vi ikke drikker på studentbudsjett.

Filip: Ja, jeg er intern her. Så jeg har gått litt all in på studiemiljøet. Jeg prøver å komme hit så ofte som mulig. Jeg er på internfester og prøver å få med meg alt av arrangementer for å gjøre opp for tapt studentsamfunn. Det er veldig flotte folk her og morsomt på quiz. Hvis du er intern får du jo litt andre arrangementer i tillegg til det som er åpent for alle. Internfester, valgvake, champagneball i slutten av måneden. Hyttetur en gang i semesteret. Hvis folk ikke kjenner noen her fra før burde de melde seg inn i en organisasjon.

Even: Jeg har vært på Kjellern før. Var her i fadderuka. Inntrykket mitt av Kjellern er at det er et veldig inkluderende tiltak, det er inkluderende mennesker. Det er et sted man kan komme uten å kjenne noen og bli kjent med masse hyggelige folk.

Kévin: Nei, det er første gang. Jeg synes det er ganske bra å være et sted hvor folk kan danse. Det er ikke så dyrt for studenter her. Jeg vet at når du er student fra et annet land, sånn som meg, er det ganske vanskelig å ha fest eller et sted å treffe folk.

Kommer du til å dra hit igjen?

Sondre: Ja, det tror jeg. Det virker som en fin, åpen plass. Med bra musikk, bra drikke. Kanskje jeg ikke kommer så tidlig hver gang. Jeg hadde ikke visst om dette stedet hvis ikke det hadde vært for at en viste meg det. De fleste som er her startet nok på UiO i første klasse og har noen faddere som tok ansvaret for det.

Even: Kjellern kommer jeg nok absolutt til å dra til igjen. I og med at jeg er lektorstudent og er på UV, så er på en måte Kjellern et naturlig punkt å dra til når du vil bli kjent med nye mennesker.

En sang som må spilles i kveld?

Even: Soul Sacrifice av Carlos Santana. Carlos Santana er en av de få som spilte på Woodstock og som fortsatt drar på turne. Jeg skulle egentlig se han live i Oslo, men det ble avlyst på grunn av korona.

Av MARTE HILLEREN HAGEN
Publisert 21. des. 2021 00:00