Fire på fakultetet

Studentlivet under og etter Korona

Bildet kan inneholde: kronblad, kunst, gjøre, sirkel, mønster.

PDF

Werner Rinde Thorstensen, PPU – Praktisk-Pedagogisk Utdanning 

 

  1. Hvordan har korona påvirket studiet ditt og livet ditt generelt? 

Koronapandemien har ikke påvirket studiet mitt så mye. Årsaken er at under nedstengningen tok jeg master, så hovedfokuset var bare på å få skrevet den. Derfor føler jeg ikke at korona har påvirket studiet mitt noe særlig, men jeg synes at pandemien har påvirket omgivelsene rundt meg. Mye av tiden gikk til å sitte alene og skrive på masteren istedenfor å skrive den sammen med andre. Dette var jo da på grunn av reglene om at man ikke kunne møte på eller besøke så mange, og da var man mye isolert.  

 

  1. Hva har du lært av korona? 

Jeg vil si jeg har lært mye på forskjellige måter. Blant annet så har jeg lært hvordan jeg selv har håndtert pandemien vi har vært gjennom. Jeg har også fått mye mer kunnskap om smittevern og forebygging av virus nå sammenlignet med det jeg kunne før. I tillegg til at jeg også har lært mer om vaksiner.  

 

  1. Hvem synes du har vært de største ofrene under pandemien og hvorfor? 

Personlig synes jeg det er vanskelig å rangere hvem som har vært de største ofrene, fordi pandemien har påvirket alle veldig forskjellig. Det er jo ulike grupper som har blitt forlatt til seg selv mens andre har fått mer fokus. Med tanke på reglene Regjeringen har laget, så vil jeg si at det kanskje har gått mest utover de unge. Ellers mener jeg at de som er i risikogruppene har vært de største ofrene. I tillegg har mange blitt permittert fra jobbene sine.  

 

  1. Hvordan var det å komme tilbake på campus i år? 

Jeg syntes det var litt rart i starten, men etter hvert ble alt som en selvfølge. Da jeg fikk høre om gjenåpningen og at vi kunne være på campus så mye vi ville, så jeg først for meg at det skulle bli vanskelig. Jeg tenkte at det kanskje kom til å bli ubehagelig med nærkontakt etter den lange perioden med pandemien. Jeg synes det er ganske fint å være tilbake, og jeg tror mange undervurderte betydningen av å være på campus før nedstengningen. 

Hannah Ibrahim, førsteårsstudent på Bachelor i Pedagogikk 

 

  1. Hvordan har korona påvirket studiet ditt og livet ditt generelt? 

Jeg vil si at korona har påvirket både livet og studiet mitt. For det første så har jeg ikke hatt en vanlig studiehverdag slik det var før pandemien. Årsaken er at vi ikke har noen fysiske forelesninger. Dette har gjort at det har vært litt vanskelig å møte mennesker sammenlignet med tidligere.  

 

Etter å ha hatt digitale undervisninger så har jeg merket at studentene ikke er like aktive som om undervisningen skulle vært fysisk. Det har ofte hendt at foreleseren stiller et spørsmål på Zoom uten å få respons. Dette tror jeg ikke hadde skjedd hvis vi hadde vært til stede fysisk. Jeg tror at det å lære via en skjerm gjør at man lettere holder tilbake på kunnskap man egentlig kan. Dette vil jeg tro kommer av at de fleste ikke er så komfortable med å snakke på Zoom.  

 

Jeg har hatt digital undervisning både på videregående og på universitetet. Jeg føler at det var mye bedre å ha hjemmeskole på videregående enn på universitetet. Forklaringen bak dette er at selv om vi hadde digitale undervisninger på videregående, så gjorde vi oppgaver i fellesskap. Vi kunne diskutere og hjelpe hverandre mye mer enn der enn på den digitale undervisningen på universitetet.  

 

  1. Hva har du lært av korona? 

Jeg har lært at sosialisering faktisk er ganske viktig. Dette tenkte jeg ikke så mye over før mange begynte å isolere seg hjemme. Dette kan påvirke negativt på folks psykiske helse fordi mange kan bli veldig bekymret og kanskje paranoide. Derfor har jeg lært at sosialisering faktisk spiller en viktig rolle i livet vårt.  

 

Siden det har vært mye snakk om å vaske henda sine og bruke Antibac, så har jeg også lært å forebygge andre virus mye bedre enn før. Dette gjør at jeg kan unngå å bli forkjølet på en bedre måte.  

 

  1. Hvem synes du har vært de største ofrene under pandemien og hvorfor? 

Jeg synes at de eldre har vært de største ofrene under pandemien. Dette mener jeg fordi det er de som har hatt størst risiko for å dø. Sammenlignet med dem er det er ikke så mange unge som går rundt og tenker at de kan dø av dette viruset. Med tanke på dette vil jeg ikke tro at det er så mange i vår generasjon som lider direkte av pandemien som de eldre gjør.  

 

  1. Hvordan var det å være tilbake på campus i år? 

Det har vært fint å komme tilbake på campus. Det at man kommer hit og kan lese her gjør at man kan lage en rutine gjennom hverdagen. I tillegg så kan vi møte andre fra studiet som vi ellers ikke fikk gjort da alt var stengt. 

  

Umar Ahmed, masterstudent på femte året, Lektorprogrammet  

 

 

  1. Hvordan har korona påvirket studiet ditt og livet ditt generelt 

Jeg føler at kvaliteten på studiet ble kraftig redusert. Vi gikk fra obligatoriske forelesninger og seminarer der vi lærte og diskuterte massevis, til å kommentere videoforelesninger for å få godkjent oppmøte. Disse kommentarene ble noen ganger skrevet på under fem minutter. Jeg lærte ekstremt lite i løpet av denne perioden. 

Det tok litt tid å tilpasse seg det nye livet. I starten føltes det rart å måtte face time venner som bare bor minutter unna, men etter hvert ble det normalt, og det er det fortsatt. Da vi måtte i lockdown andre gangen, føltes det ikke uvanlig i det hele tatt. Det har tatt mer tid for meg å tilpasse meg en normal hverdag enn det tok å tilpasse seg koronahverdagen. 

  1. Hva har du lært av korona? 

Som lærerstudent har jeg lært å planlegge økter via Zoom (som lærer), og som ren student har jeg fått muligheten til å se undervisningen fra elevenes side. Dette har gjort meg mer kapabel til å håndtere morgendagens skole, som garantert kommer til å ha mer bruk av Zoom, Teams og andre digitale hjelpemidler. 

  1. Hvem synes du har vært de største ofrene under pandemien og hvorfor? 

Studentene, uten tvil. Først og fremst førsteårsstudentene som har flyttet til en ny by og ikke blitt kjent med noen andre. Bare tenk hvor ensomme de må ha følt seg! Deretter har vi de som mistet deltidsjobben sin, og det eneste de fikk tilbud om var mer lån. Jeg kjenner et par som ikke lenger hadde råd til å betale husleia. Til slutt har vi alle andre som går på skole eller universitet, som har mistet undervisning og har måttet nøye seg med dårlig planlagte Zoom-økter. 

  1. Hvordan er det å være tilbake på campus i år? 

Rart. Det er rart å se så mange mennesker på campus, og enda rarere å se mennesker så tett på hverandre uten å tenke over meteren. Men det er jo så gøy å sitte i seminarer igjen, og le av seminarlæreren som ikke klarer å koble opp PC-en. Det var selvsagt litt chill å sitte hjemme og ligge i dyna under forelesninger.  Jeg har savnet andre studenter: det er ikke det samme å høre på forelesninger om læreplanhistorie uten dem. 

 

William Grelland Røkholt, andreårsstudent på Bachelor i Pedagogikk 

 

  1. Hvordan har korona påvirket studiet ditt og livet ditt generelt? 
    Det har gått litt i bølger. I begynnelsen var det overveldende og veldig mye å ta stilling til i løpet av kort tid. Etter hvert som tiden har gått har jeg blitt vant til å tilpasse meg nye råd, påbud og anbefalinger. Den største forandringen på studiet må vel være at det ble digitalt, og at jeg ikke fikk vært på campus. Jeg må si at det krevde mye å sitte på Zoom såpass lenge som vi gjorde. Livet generelt har blitt påvirket direkte gjennom alle tiltakene som har vært, og jeg har i likhet med utallige andre ikke kunnet treffe mennesker jeg er glad i på lang tid. 

 

  1. Hva har du lært av korona? 
    Jeg føler at korona har bevist i praksis hvor sammenknyttet det internasjonale samfunnet er, særlig med tanke på spredningen av smitte. Samtidig har jeg blitt mer bevisst på hvor mange muligheter vi har i form av kommunikasjon. Jeg har brukt disse tidligere også, men det har vært en tankevekker angående hvor stor effekt sosiale medier har hatt i denne situasjonen. Selv om jeg kun har sett en liten del av personer jeg vanligvis har omgitt meg med, har jeg jo hatt kontakt med tilnærmet alle sammen via sosiale medier. 

 

  1. Hvem synes du har vært de største ofrene under pandemien og hvorfor? 
    Jeg føler at det kommer litt an på. Det er jo klart at studentene har blitt påvirket i svært stor grad av korona, men de fleste andre grupper i samfunnet har også blitt utsatt for en helt annen hverdag enn de har vært vant til. Derfor føler jeg det har vært mange som har fått livet sitt snudd på hodet på litt forskjellig vis. 

 

  1. Hvordan er det å være tilbake på campus i år? 
    Jeg begynte høsten 2020, og foruten noen korte besøk på Blindern og Helga Eng er det først høsten 2021 at jeg faktisk har begynt å være på campus. For meg var dette begynnelsen på denne opplevelsen. 

 

Av Mariya Abeje Wouldebrehan og Marte Hilleren Hagen
Publisert 7. des. 2021 00:00